Što je batat?
Iako još nepoznat široj hrvatskoj javnosti, batat sve više ulazi u kuhinje vrijednih domaćica, vrhunskih kuhara, pobornika zdrave prehrane i istraživača novih kultura.
Batat ponosno nosi titulu jednog od najzdravijeg povrća te svojim nutritivnim vrijednostima doprinosi zdravoj prehrani i kvaliteti života.
BATAT [Ipomena batatas L.]
Zbog oblika, načina pripreme i uzgoja, nazivaju ga slatkim krumpirom, to je amerikanizam za povrće iz porodice slakova [Convolvulaceae] i nema dodirnih točaka s krumpirom.
Da, batat je slak, suptropska biljaka narančaste, bijele, žute, crvene ili ljubičaste boje, okruglog ili duguljastog oblika, prosječne težine 250g ali pojedini primjerci mogu narasti i do nekoliko kilograma.
U prehrani koriste se sekundarna zadebljanja gomolja i mlado lišće za salatu ili čaj i to preko 5000 godina dok najveći proizvođač, kao i u mnogočemu, je Kina.
Batat je visokoenergentska namirnica, bogata vitaminima i mineralima, značajna posebno za djecu, sportaše, dijetalce i dijabetičare.
Zašto je batat tako poseban?
- Odlikuje ga visoka količina beta-karotena (200 g batata sadrži beta-karoena kao 5 kg brokule)
- visok udio vitamina E, bitan za srce i krvne žile
- nizak glikemijski indeks omogućuje slabiju apsorbciju glukoze u krv
- velki izvor dijetalnih vlakana, bitnih za pravilno funkcioniranje probave i smanjenje rizika raka debeleog crijeva
- sadrži velik izvor flavonoida (betakaroten i vitamin A), snažni antioksidansi važni za dobro funkcioniranje mozga
- bez masti i kolesterola
Hranjive vrijednosti i kemijski sastav batat možete provjeriti na slijedećem linku: Hranjive vrijednosti batata
Povezani članci:
Kupite povezane proizvode:
batatbatat 1. klasabatat opg perecdomaći batatgomolj batatahranjive vrijednosti batatakvalitetni batatljubičasti batatnajkvalitetniji batatnarančasti batatopg perecpresadnice batatauzgoj batatazdravi batat